Sisäliikuntahalli – maali näkyvissä?

Sisäliikuntahallista on tulossa merkittävä uusi liikuntapaikka Lappeenrantaan. Erityisen tärkeä se on luonnollisesti hallin pääkäyttäjille, eli yleisurheilijoille. Hallia on odotettu noin 40 vuotta – haaveet ovat eläneet pidempään. Paljon keskustelua herättänyt halliratkaisu saa päätöksensä joulukuun kaupunginvaltuustossa.

SADAN VUODEN SAVOTTA

On sitä yritetty ennenkin. Vuonna 1922 valmistui Lappeenrannan Vanha kenttä LUM:n talkoilla (aik. Lappeenrannan luistinseura). Kimpisen kenttä valmistui vuonna 1939. Vanhan kentän nykynimi juontuukin pääpaikan vaihtumisesta Kimpiseen.

Vuonna 1939 valmistunut Kimpisen kenttä aurinkoisena marraskuun päivänä 13.11.2021

HALLIOLOSUHTEITA ETSIMÄSSÄ

Liikuntahallina on ollut mm. vuonna 1935 valmistunut puolustusvoimien rakentama ratsastusmaneesi. Maneesi oli aikansa merkittävä liikuntapaikka. Kertoman mukaan siellä oli jopa tarkoitus järjestää Helsingille vuonna 1940 myönnettyjen olympiakisojen ratsastuskisoja. Talvisota sotki nämä suunnitelmat. 1970-luvun alun jälkeen harjoittelu maneesissa loppui, kun se siirtyi teollisuuden käyttöön vanhan Chymoksen alueella.

Puolustusvoimien 1935 rakentama ratsastusmaneesi, joka toimii nykyisin teollisuusrakennuksena. Maneesissa tehtiin juoksuharjoituksia sahanpurualustalla 1970-luvun alkupuolelle saakka.

Maneesi oli purupohjainen ja sinne pääsi harjoittelemaan iltaisin päivittäisen koulutuskäytön jälkeen. Se oli erityisesti kestävyysjuoksijoiden suosiossa. Ehkä legendaarisin halli on olympiavoittaja Juha Tiaisen heittoharjoituksiin käyttämä Tirilän lato. Myös raviradan käytäviä on kokeiltu harjoitteluun mm. aitajuoksussa.

Tirilän lato- Olympiavoittaja Juha Tiaisen sekä monien keihään- ja moukarinheittäjien käyttämä harjoitteluhalli 1980-1990 luvulla

Lappeenrannan urheilutalon valmistuminen vuonna 1983 oli suuri pettymys yleisurheilijoille. 60 metrin juoksusuora paransi olosuhteita. Halliratkaisu rajasi silti suuren harrastajajoukon sisäharjoittelun mahdollisuuksista ja aktiivikäyttäjillekin siitä tuli pysyvä kompromissi. Allekirjoittaneelle on jäänyt mieleen silloisen huippu-urheilija Arto Bryggaren kitkerä kommentti urheiluruudussa lopputuloksesta.

KAIKKIEN AIKOJEN TALKOOPONNISTUS – PARTEKIN LUOLA

Vuonna 1993-94 LUM:lle tuli idea tehdä harjoituspaikka Partekin luolaan 60 metrin syvyyteen. Paikassa oli kaksi suoraa kaivosluolaa. Ajatuksena oli räjäyttää aukot kahdesta kohtaa luolien välille, joka mahdollistaisi ympyrän harjoitusradan tekemisen. Näin tapahtuikin. Silloinen LUM aktiivi Jari Käyhty otti ensimmäisenä rakentamishaasteen vastaan.

LUM:n 1990-luvun kestävyysjuoksija Tomi Muttilainen teki suuren talkootyön radan eteen.

Kirjoittaneelle on jäänyt mieleen kuvaus siitä epätoivosta, kun Jari Käyhty lähti ulkoaukon luota apuvoimien kanssa ensimmäisen kerran asettamaan valoja märän ja pilkkopimeän käytävän kattoon kuuden metrin korkeuteen kohti varsinaista harjoittelupaikkaa.

Heittopaikan valaminen Partekin luolan remontissa (noin 1994)

Hankkeen onnistuminen vaati seuralta valtavan talkooponnistuksen sekä vahvaa tukea Partekilta. Erityisesti silloisen johtajan Eelis Eskelisen tahtotila vaikutti asian onnistumiseen mm. todella suuren maansiirtomäärän osalta. Haasteita toi myös kaivoslaki ja sen edellyttämä siviilien rajallinen liikkuminen kaivosalueella. Halliin mentiin kypärä päässä hissillä koulutettujen ohjaajien johdolla. Sen jälkeen käveltiin luolia pitkin muutama sata metriä päätepisteelle.

Valmistuneen ympyräradan toinen puoli. Rata kaartui vasemmalle ja takasuora oli kallion takana. Erillinen juoksusuora oikealla. Kaikki kuvassa oleva maa-aines ajettiin erikseen rataa varten. Luolat olivat pimeitä ennen valaistusta. Katto piti käydä tippuvien irtokivien osalta läpi joka vuosi.

Hallin avajaiset vuonna 1994.

Hallin lämpötila oli tasaisesti noin 6-7 astetta. Sitä käytettiin muutama vuosi aktiivisesti erityisesti kestävyysjuoksijoiden ja heittäjien toimesta. Juniorikäyttöön paikka oli melko hankala saavutettavuudeltaan. Kylmässä lämpötilassa tehtiin jonkin verran muiden lajien perusharjoittelua. Aika ajoi paikan ohi. Juoksusuoralle asennettiin vanhaa Kimpisen Novotan pintaa. Niiden alla olevien vanerilevyjen liika kostuminen, ja homehtuminen, heikko ilmanvaihto sekä kehittyvät turvamääräykset tekivät paikan käytön mahdottomaksi.

Juniorien hallikisat Partekin luolassa 1990-luvun puolivälissä.

LUM.n nykyinen puheenjohtaja Janne Vehmaa urheilu-uransa aktiiviaikoina ja silloinen puheenjohtaja, liikuntaneuvos Pentti Viskari. Kuvassa oikealla myös moninkertainen 400 metrin Suomen mestari Petri Pohjonen. (1990-luvun puoliväli)

JÄÄHALLIN REMONTTI – TOIVEENA YMPYRÄRATA

Uutta toivoa herätti Kisapuistossa tehtävä jäähallin peruskorjaus- ja laajennustyö vuonna 2004-05. Kunnostuksessa muun muassa laajennettiin yleisötiloja ja rakennettiin yhdeksän aitiota. Yleisurheiluväen tavoitteena oli saada remontin yhteydessä ympyrä harjoitusrata hallille.

Toive ei toteutunut, vaikka keskusteluja käytiin ja teknisiä selvityksiä tehtiin. Jäähalliin olisi saatu tehtyä korkeintaan noin sadan metrin vasemmalle kaartuva rata, jossa olisi tolppia välissä. Lopputuloksena oli hallin nykyisissä asiakastiloissa edelleen oleva yksi 60 metrin juoksurata. Yleisurheilua se ei palvele, mutta on hyödyllinen jääurheilijoiden oheisharjoittelussa.

Kisapuiston jäähallin remontissa vuosina 2004-05 ei saatu toivottua ympyrärataa. Kompromissina tuli jäähallille tehty yhden radan juoksusuora. (23.11.2021)

YKSITYINEN HALLIHANKE – KAUPUNGINTALON NELJÄS KERROS HIDASTELI, IMATRA EI

2010-luvun alussa suunniteltiin yksityisenä hankkeena lentokentän läheisyyteen pesäpalloa ja yleisurheilua palvelevaa hallia. Myös LUM oli aktiivinen asian edistämisessä. Kaupungin olisi pitänyt investoida noin kaksi miljoonaa euroa halliin. Tällöin kaupungin todellinen tahtotila puuttui. Ohessa seuraavassa linkissä Ylen uutinen 16.3.2011 https://yle.fi/uutiset/3-5326391

Kiinnostuksen puute näkyi siinä, että hallille teetettiin lukuisia selvityksiä eri sijaintivaihtoehdoista ilman todellista päämäärää. Poliittista tahtotilaa asialle oli jonkin verran, mutta päätöksiä ei haluttu tehdä erityisesti viranhaltijoiden innostuksen puuttuessa. Imatra haistoi tilaisuutensa ja he tarjosivat sopivaa paikkaa nykyisestä Ukonniemestä. Hanketta eteenpäin vievien yrittäjien kyllästyminen hitaaseen prosessiin Lappeenrannassa toi nopean päätöksen hallin rakentamiseksi Imatralle.

Nykyisen urheilutalon yleisurheilutilan juoksusuoran toinen pääty ja hyppypaikka. (23.11.2021)

TOIVEET JÄLLEEN KORKEALLA

Toiveet hallin saamiseksi heräsivät, kun sisäliikuntahalliselvitys aloitettiin yhdessä jäähallin kanssa vuonna 2018. Kaupunginvaltuusto hyväksyi puitesuunnitelman ja paikan sijainnin yksimielisesti vuonna 2020. Nyt tummia pilviä hankkeelle aiheuttavat budjetin kasvu rakennuskustannusten yleisen nousun vuoksi, keskustelu puulajipuisto arboretumista sekä vuoden aikana syntyneet uudet ehdotukset, jotka siirtäisivät hankkeen pitkälle tulevaisuuteen.

Ruotsissa on tällä hetkellä rakennettu tai on rakenteilla yli 30 vastaavaa hallia kuin mitä Lappeenrantaan suunnitellaan. Mitoitukseltaan ja toiminnoiltaan ne ovat lähes identtisiä paikkoja Lappeenrannan suunnitelmien kanssa.

Hippos halli Jyväskylässä 2020. Hallin keskellä on verkoilla jaetut kenttätilat palloilulajeille. Sama idea on suunniteltu Lappeenrannan sisäliikuntahalliin. Lähde Lappeenrannan toimitilat Oy

Sisäliikuntahalli tulisi mielestäni viimein rakentaa. Junioritoiminnan määrien kasvu on ollut merkittävää hallikaupungeissa. Suomessa hallit ovat tuoneet myös aikuisia liikunnan harrastajia lisää aina senioriliikuntaan saakka. Sisäliikuntahalli tulee olemaan myös kaupungin suurin tapahtumatila ja suurimman koulukeskittymän liikuntapaikka. Olemme käytännössä ainoa alue Suomessa, jossa vastaavaa hallia ei vielä ole. Heitetään katse kauas tulevaisuuteen tällä kertaa.

Olympiavoittaja Juha Tiainen ja moukari 1980-luvulla – Lappeenrannan ravirata

Lappeenrannan kehittämisessä tapahtuu paljon lähivuosina. Kaupungissa tulee olemaan suuria rakennuskohteita, kaupunkikeskustan kehittämisen toimeenpanoa, matkailun kehittämistä ja yritysten nopeasti muuttuvien olosuhteiden tukemista.

Toimin vuosina 2021-25 Lappeenrannan kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtajana ja kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajana. Sivuston tarkoituksena on tuottaa blogeja ja tietoa kaupungin eri kehityskohteista. Samalla tavoitteena on tukea kaupungin kehittymistä tietoa jakamalla ja lisäämällä vuorovaikutusta kehittämisasioista.

Elinvoima- ja kaupunkikehityksen toimialalla työskentelee Lappeenrannassa noin 250 henkilöä. Toimiala kehittää elinkeinotoiminnan edellytyksiä kaupungissamme. Se vastaa myös mm. maankäytön suunnittelusta, asumisen edistämisestä, joukkoliikenteestä, rakentamisen viranomaistehtävistä, maaseutuhallinnon tehtävistä sekä kaupungin ympäristöterveydenhuollon ja ympäristönsuojelun tehtävistä.

Jyri Hänninen

Blogin päätoimittaja

⁃ Kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja
⁃ Kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja
⁃ Kahden tytön isä
⁃ Liiketalouden lehtori LAB ammattikorkeakoulussa ja yrittäjä
⁃ Innokas liikunnan harrastaja